informatii de baza
Reglementările de construcție din Grecia sunt guvernate de Reglementările generale de construcție (Γενικός Οικοδομικός Κανονισμός, sau GOC), astfel cum au fost modificate de legile locale. Înțelegerea regulamentelor este destul de dificilă - documentul conține multe referințe și termeni specifici dreptului elen. Totodată, investițiile profitabile în construcția de imobile presupun valorificarea la maximum a potențialului site-ului. După ce ați decis să construiți o casă în Grecia, este mai bine să vă familiarizați în prealabil cu codurile de construcție și să înțelegeți complexitățile legii grecești.
Construcția oferă proprietarului aceleași drepturi de a obține un permis de ședere pentru proprietarii de proprietăți ca și cumpărarea unei case finisate
Coeficienții de construcție
La determinarea posibilităților de construcție a unui șantier se aplică patru coeficienți principali: suprafața clădirii, coeficientul clădirii, coeficientul de acoperire și numărul de etaje ale clădirii.
ZONA CONSTRUITĂ
RAPORT DE ACOPERIRE
COEFICIENT DE DEZVOLTARE
ETAJELE CLĂDIRII
Zonă în construcție
Un criteriu important în determinarea posibilităților de construire a parcelelor din Grecia este tipul de teren destinat dezvoltării. Există două astfel de tipuri: icopedo și agrotemachio.
Icopedo este o bucată de teren care se află în limitele planului de construcție al așezărilor. În funcție de regiune, rata de dezvoltare a icopedo variază de la 0,4 la 2,4.
Agrotemahio, tradus într-o terminologie de înțeles pentru noi, este o parcelă din categoria terenului agricol. În Grecia, li se permite să construiască, deși densitatea clădirii este semnificativ diferită de ikopedos. Totodată, pe agrotemachio este permisă construcția de unități comerciale, de exemplu, hoteluri, unități de producție, precum și instalarea de panouri solare în vederea generării de energie electrică pentru vânzarea ulterioară. Mai mult, coeficientul de construcție în acest caz crește la 0,2. Totuși, pentru a obține autorizația de construire pentru un hotel, dimensiunea minimă a agrotemachiului trebuie să fie între 1 și 1,5 ha, în funcție de regiune. Pentru agrotemachio, suprafața de construcție admisă depinde de suprafață și se calculează astfel: - Pe parcele de până la 4.000 mp. m - 186 mp.
— Pe terenuri de până la 8.000 mp. – 200 mp. plus cuadratura care depășește 4.000 mp, înmulțit cu 0,02
— Pe parcele de peste 8.000 mp. – 280 mp. plus o suprafață de peste 8.000 mp. m., înmulțit cu 0,01
Pentru parcelele mari de agrotemachio adiacente drumurilor dintre așezări este permisă segmentarea, ceea ce permite creșterea suprafeței de construcție.
Pentru parcelele situate pe prima linie de la mare sunt restrictii la numarul de etaje: pe terenurile de tip icopedo inaltimea cladirilor nu poate depasi trei niveluri, fara a lua in calcul hipogio-ul (parterul). Pentru parcelele de tip agrotemachio, limita este de două niveluri și un hipogio.
In cazul agrotemachio trebuie avut in vedere ca cladirile ridicate aici trebuie sa se afle la cel putin 15 m de limitele amplasamentului Aceasta regula face ca unele dintre amplasamentele sa fie improprii pentru constructie.
Atunci când construiți mai multe case pe un singur loc, este necesar să respectați distanța dintre clădiri stabilită de Guvernul Republicii Moldova. Pentru icopedo nu poate depăși 8 m, pentru agrotemachio - 3,75 m. În plus, clădirile de pe agrotemachio trebuie să fie legate printr-o structură acoperită cu lățime de 1 până la 6 m, din aceleași materiale ca și clădirile principale. Pe Icopedo, clădirile pot fi complet separate unele de altele.
Specialiștii departamentului de construcții al Greece Invest efectuează o analiză completă a terenului pentru a calcula coeficientul de dezvoltare și alte caracteristici ale clădirii, verificând în același timp puritatea legală a șantierului.
Contabilizarea zonelor scărilor
Pentru o utilizare mai rațională a spațiului clădirii, regulile de contabilizare a suprafeței scărilor sunt reglementate separat.
La construirea clădirilor joase, zona scărilor exterioare nu este luată în considerare. Și în cazul scărilor interioare care leagă hipogio cu primul etaj (în Grecia se numește isogio), acestea sunt denumite pătrat isogio.
În cazurile în care ultimul etaj (superior) al unei clădiri cu mai multe etaje este o continuare a scărilor care leagă hipogio-ul de izogio, suprafața acestuia nu este inclusă în suprafața totală de locuit. Zona scărilor metalice spiralate interioare în timpul construcției nu este luată în considerare.
Clădiri tehnice
Facilitățile tehnice sunt necesare în scopul întreținerii locuințelor. Adesea sunt construite între clădirile principale pentru a ocoli regula privind distanța maximă dintre clădiri. În acest din urmă caz, toate clădirile trebuie să fie, de asemenea, conectate printr-o structură acoperită, iar structura tehnică trebuie să fie compusă din cel puțin un nivel (fără a lua în calcul hipogio), zona care este luată în considerare ca rezidențială.
Etapele lucrării în timpul construcției
Colaborăm cu un arhitect profesionist care dezvoltă soluții arhitecturale și de planificare. Împreună vom aproba opțiunea care vă va satisface dorințele și vă va permite să obțineți o autorizație pentru a construi o casă în Grecia
Pentru a obține autorizația de construire, trebuie să depuneți un proiect. Totodată, se obțin certificate de la direcția silvicultură că terenul nu este inclus în fondul forestier al Greciei, iar de la departamentul de arheologie că situl nu are valoare arheologică.
Din nou, va fi necesară experiența și profesionalismul unui inginer-arhitect pentru a prezenta și apăra proiectul într-o organizație de urbanism.
Plus supraveghere tehnica. În această etapă, la efectuarea lucrărilor de terasament este necesară prezența unui reprezentant al serviciului arheologic.
Această etapă include finalizarea construcției, precum și colectarea și semnarea documentelor necesare pentru înregistrarea obiectului de construcție finalizat în organizația de urbanism.
După finalizarea construcției, la discreția proprietarului, este posibil să se efectueze reparații suplimentare sau lucrări de finisare. De asemenea, oferim aceste servicii
Autorizație de construire în Grecia
Costul unei autorizații de construire poate varia în funcție de diferiți factori:
– tipul și dimensiunea terenului
- numărul de clădiri ridicate pe amplasament
- suprafata totala si locuibila a incintei
– zona clădirilor tehnice și hipogio
De exemplu: în cazul utilizării maxime a capacităților de construcție a unui teren de 200 mp. m, fără a include construcția piscinei, costul tuturor costurilor la obținerea autorizației de construire va fi de la 25.000 de euro. Această sumă include costurile asociate cu dezvoltarea proiectului, taxele guvernamentale și costul supravegherii tehnice în timpul lucrărilor de construcție.
Termenul de obținere a autorizației de construire variază de la câteva luni la șase luni. Pentru a maximiza viteza procesului, este mai bine să încredințați procesul de obținere profesioniștilor.
Este necesară o autorizație separată pentru construirea unei piscine pe șantier. În Grecia, o piscină este considerată un articol de lux și, prin urmare, costul obținerii permisului corespunzător poate părea disproporționat de mare. Rolul cheie este jucat de dimensiunea viitorului bazin. Este posibil să reduceți oarecum costurile dacă obțineți permisiunea în același timp cu autorizația principală de construire a șantierului.
După obținerea autorizației de construire, modificările la proiectul aprobat se pot face numai cu acordul organizației de urbanism. Orice modificări sunt plătite suplimentar - costul depinde de numărul și natura modificărilor efectuate.
Loturi de constructii
Vezi toateÎntrebare răspuns
Termenul „zonă de locuit” în Grecia are un sens complet diferit de suma obișnuită a tuturor zonelor camerelor de zi. În conformitate cu Reglementările generale privind construcția, spațiul de locuit include toate spațiile situate în interiorul clădirii, cu câteva excepții. O listă destul de voluminoasă a acestor excepții este dată în Regulamentul menționat. Acestea includ, în special, spații de garaj, hipogii, zone de loggii și balcoane etc.
Locurile de garaj acoperite, sau κλειστοί χώροι στάθμευσης, sunt spații adiacente casei pentru parcarea vehiculelor cu o suprafață de până la 20 m2. Pot fi amplasate atât la nivel de hipogio, cât și de izogio.
Legislația nu impune restricții privind amplasarea spațiilor de garaj la același nivel cu cele rezidențiale. Condiția principală este ca garajul să fie prevăzut cu acces nestingherit pentru vehicule.
Depozitele și cămarele pot fi amplasate pe orice etaj, fără restricții de dimensiune. Totodată, dacă nu se află la nivel de hipogio, zona lor va fi luată în considerare ca rezidențială.
Înălțimea minimă a nivelului isogio de la podea la tavan ar trebui să fie de 2,4 m. Acest lucru se face pentru a evita coborârea artificială a nivelului tavanului în desene pentru a adăuga un etaj suplimentar.