Învățământul superior în Grecia

Consultație gratuită

Avantaje

De ce este învățământul superior atractiv în Grecia? Există mai multe răspunsuri la această întrebare deodată: aceasta este să trăiești într-o țară europeană și oportunitatea de a învăța o limbă străină și o diplomă de prestigiu și perspectiva de a găsi un loc de muncă în specialitatea ta și de a rămâne în Grecia după absolvire. În plus, țara se remarcă printre alte state europene cu condiții destul de fezabile și ordinea de primire.

Destul de ciudat, este mult mai ușor pentru un străin să intre într-o universitate elenă decât pentru un cetățean grec. Pentru a intra într-o universitate prestigioasă, absolvenții școlilor grecești trebuie să obțină un scor foarte mare la rezultatele examenului de stat unificat. Pentru un străin este suficient un certificat școlar, iar un GPA mare nu este întotdeauna necesar.

Conditii obligatorii

 • Certificat scolar
 • Lipsa rădăcinilor grecești
 • Cunoașterea limbii greacă sau engleză
RESEDINTA STUDENTA
Admiterea la o universitate greacă vă oferă posibilitatea de a locui permanent într-o țară europeană
DIPLOMA EUROPEANĂ
La absolvire, primești o diplomă care este recunoscută în întreaga Uniune Europeană.
CONCURSUL PENTRU CERTIFICAT
Străinii nu sunt obligați să susțină examenele de admitere: înscrierea se face pe baza rezultatelor concursului de certificate școlare
DREPTUL LA MUNCĂ
Permisul de ședere pentru studenți oferă acces pe piața muncii – cu toate acestea, cu drept de angajare cu normă parțială

Comparația universităților

Stat

 • Oferiți posibilitatea de a obține un permis de ședere
 • în greacă
 • Mai puțină alegere de specialități moderne
 • Diploma europeană greacă
 • Tutoriale gratuite
 • Admiterea la concursul de certificate

Privat

 • Oferiți posibilitatea de a obține un permis de ședere
 • În limba engleză
 • Cost in jur de 10.000 euro/an
 • Profesii moderne
 • Diplomă de la prestigioase universități engleze
 • Săli de clasă și materiale contemporane
 • Admiterea la concursul de certificate

Universități de stat

Educația în Grecia

Educația în Grecia este absolut gratuită, inclusiv manuale și mese la cantină. La finalizarea pregătirii, se eliberează o diplomă europeană, care este recunoscută în întreaga Uniune Europeană. Un absolvent poate rămâne în Grecia și poate găsi un loc de muncă în specialitatea sa.

Desigur, există o anumită procedură de admitere, inclusiv colectarea documentelor atât în țara dumneavoastră, cât și în Grecia. În plus, înainte de a începe studiile, un solicitant trebuie să obțină o diplomă de cunoaștere a limbii grecești la un nivel nu mai mic de B2, pentru care statul îi asigură un an pentru a studia limba în școli speciale.

Atenţie! Informațiile se pot schimba. Verificați relevanța pe site-ul Ministerului Educației

 • O copie legalizata a diplomei de liceu cu stampila Apostila aplicata pe aceasta. Îl poți pune jos la Ministerul Educației, durează până la 40 de zile;
 • Certificat de naștere cu ștampilă Apostilă, care se aplică la registratura regională în termen de 1-3 zile;
 • Certificate că ați absolvit un curs de studii cu normă întreagă la o școală din țara dvs. și că școala urmează programul educațional de stat. Pe copiile acestora, certificate în prealabil de notar, este necesară și aplicarea Apostila la Ministerul Justiției;
 • Un certificat care să ateste că ați primit un certificat școlar vă oferă dreptul de a intra în universitățile din țara dumneavoastră. Acest certificat nu trebuie să fie certificat suplimentar - poate fi eliberat la oficiul consular grec al țării dumneavoastră.
 • Un certificat de naționalitate este eliberat la oficiul consular al țării dumneavoastră în Grecia. Trebuie să fie certificat de un birou ministerial grec
 • Un certificat privind transferul notelor certificatului dvs. într-un sistem de 20 de puncte, care se face în Departamentul de Educație din Grecia. Se eliberează în termen de 2 zile lucrătoare.
Depunerea documentelor

Platforma de aplicare a admiterii se deschide anual la mijlocul până la sfârșitul lunii iulie și rămâne deschisă până la o săptămână. În această perioadă, este necesar să aveți timp să depuneți o cerere și să trimiteți documentele enumerate mai sus către Ministerul grec al Educației prin curier.

La transmiterea documentelor către Ministerul Educației, este necesar să se furnizeze toate documentele, precum și: o copie a pașaportului, declarația responsabilă și cererea originală semnată, care pot fi descărcate de pe site-ul web al Ministerului Educației din Grecia și fotografii recente.

Dacă intenționați să aplicați în Grecia și nu de la distanță, trebuie să atașați și o copie certificată a unei vize valabile.

Servicii Grecia-invest

Începerea studiilor la o universitate de stat greacă este imposibilă fără un certificat de cunoaștere a limbii grecești la un nivel nu mai mic de B2. Prin urmare, după înscrierea la o universitate, Grecia oferă studenților un an în plus pentru a studia limba.

Vă puteți înscrie la cursuri la începutul anului universitar contactând secretariatul școlilor de limbă greacă modernă din Atena sau Salonic. Puteți alege un program anual de antrenament care include 10 sau 20 de ore pe săptămână. Costul primului fel este de aproximativ 430 de euro, al doilea - aproximativ 730 de euro.

Cursurile se desfășoară din octombrie până în mai. După finalizarea cursului, trebuie să promovați un examen, în funcție de rezultatele căruia va fi eliberat un certificat. Examenele au loc din nou în septembrie, așa că există posibilitatea de a susține din nou examenul la începutul toamnei.

Pregătirea unui pachet de documente ar trebui începută cu cel puțin 2, și de preferință cu 3-4 luni înainte de data propunerii de deschidere a platformei.

Toate documentele trebuie traduse în limba greacă. Traducerile trebuie să fie certificate de sigiliul unui avocat grec. Punerea ștampilei Apostille pe certificat durează până la 40 de zile, este mai bine să nu vă asumați riscuri și să lăsați o marjă de timp în cazul unor eventuale suprapuneri.

Rezultatele și informațiile privind înscrierea, de regulă, sunt cunoscute la sfârșitul lunii august - începutul lunii septembrie. Îl puteți vizualiza pe site-ul Ministerului Educației din Grecia.

 • Puteți citi mai multe despre lista de documente și procedura de admitere, precum și să completați o cerere de admitere pe site-ul Ministerului grec al Educației: https://www.minedu.gov.gr/
 • Site-ul web al școlii de limbă greacă modernă din Salonic: https://smg.web.auth.gr/may2019b/en/
 • Site-ul web al școlii de limbă greacă modernă din Atena: https://en.greekcourses.uoa.gr/

Permis de ședere pentru studenți

Admiterea la o universitate greacă este baza pentru obținerea unui permis de ședere pentru studenți. Se eliberează pe o perioadă de un an sau câțiva ani la latitudinea serviciului de migrare, cu drept de prelungire ulterioară.

Exemplu de listă de documente:

 • Pașaportul original valabil și copii ale tuturor paginilor acestuia
 • O viză valabilă cu care ați intrat pe teritoriul Greciei
 • Patru fotografii recente și un CD cu fotografii în formă electronică
 • Un document care confirmă înscrierea la o universitate greacă
 • Confirmarea disponibilității fondurilor în cont (500 euro)
 • Un document privind asigurarea de sănătate pe o perioadă de trei luni
 • Chitanța de plată de stat taxe pentru obținerea permisului de ședere (150 euro)
 • Chitanța de plată de stat taxe pentru eliberarea permisului de ședere (16 euro)
 • Dovada reședinței și adresei în Grecia
 • Certificat de absență a bolilor
Permis de ședere pentru studenți

Procedura de obținere și prelungire a permisului de ședere

Înainte de a aplica pentru un permis de ședere pentru studenți, trebuie mai întâi să obțineți o viză de tip D la oficiul consular al Greciei din țara dvs. de reședință. În plus, vizitați Grecia cu această viză, unde în perioada de valabilitate eliberați un permis de ședere pentru o perioadă de 1 an.

Permisul de ședere pentru studenți se reînnoiește în fiecare an, până la sfârșitul perioadei de studii. Documentele de reînnoire trebuie depuse în prealabil, înainte de expirarea permisului de ședere. După ce ați primit o diplomă, o puteți prelungi cu încă un an - totuși, din alte motive.

Drepturi acordate de acest tip de permis de ședere

Un permis de ședere pentru studenți îi conferă titularului dreptul de ședere permanentă în Grecia și de circulație nestingherită în țările Schengen. De asemenea, vă oferă dreptul de a lucra cu jumătate de normă.

Puteți prelungi un permis de ședere pentru studenți de 6 ori, la rata de: 1 an pentru a studia limba greacă + 4 ani principali de studiu + 2 ani suplimentari de studiu. Începând cu anul 2020, Grecia și-a adus legislația în conformitate cu directivele UE, oferind absolvenților de universități posibilitatea de a găsi un loc de muncă în țară în specialitatea lor. Pentru aceasta, specialiștilor pe baza diplomei primite li se acordă încă un an pentru a-și căuta un loc de muncă.

Consultație gratuită

Te gândești să cumperi o proprietate în Grecia? Ești interesat de un permis de construcție sau de ședere? Pune-ne o întrebare și un expert te va contacta în termen de o oră. Veți primi, de asemenea, un Ghid al cumpărătorului de proprietăți cu informații utile.

Elena Dolmenidi
specialist imobiliar